Να ξεκαθαρίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τις προθέσεις της για μόνιμους διορισμούς και την κατανομή τους στις βαθμίδες και ανά ειδικότητα
Με το άνοιγμα της δημόσιας συζήτησης περί βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο, άνοιξε στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας μια μεγάλη και σοβαρή συζήτηση για το ζήτημα των διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση. Δυστυχώς η συζήτηση διεξάγεται στο πλαίσιο των φημών, των διαρροών κι όχι στη βάση εξαγγελιών – δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και μιας επίσημης συζήτησης με τα θεσμικά όργανα του κλάδου δηλαδή τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.
Η υπουργός παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παίζει με την αγωνία των συναδέλφων μας, που στηρίζουν το δημόσιο σχολείο ως αναπληρωτές εδώ και χρόνια, και δεν ξεκαθαρίζει το ζήτημα.
Η δημόσια συζήτηση και οι φερόμενες ως «διαρροές» από το ΥΠΑΙΘ δείχνουν μια προσπάθεια να καταδείξει ότι οι διορισμοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι λιγότερες σε σχέση με τη δευτεροβάθμια και φυσικά να θιχτούν ξανά οι ίδιες κατηγορίες εκπαιδευτικών που σε σχέση με τον αριθμό των οργανικών κενών απαιτείται μεγαλύτερο ποσοστό διορισμού. Θεωρούμε σοβαρό και κρίσιμο, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ γι’ αυτό ζητήσαμε, ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. μέσω των εκπροσώπων μας στο ΔΣ της ΔΟΕ, άμεσα να υπάρξει αίτημα της Ομοσπονδίας για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για να απαντηθούν-διευκρινιστούν τα παρακάτω ερωτήματα:
- Ποιος θα είναι ο συνολικός αριθμός των μόνιμων διορισμών;
- Ποια θα είναι η κατανομή τους σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Γενική και Ειδική Αγωγή;
- Ποια θα είναι η κατανομή των διορισμών ανά κλάδο και ειδικότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης;
- Ποιο είναι “το αξιοκρατικό σύστημα διορισμών που θα καταργήσει τις παθογένειες του παρελθόντος”; Ποια είναι η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ να εισάγει γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ μαζί με τα τυπικά προσόντα και την προϋπηρεσία;
Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. καταδικάζουμε το παιχνίδι των διαρροών, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, σε ομάδες εκπαιδευτικών και προσωπικές πληροφορίες ορισμένων «εκλεκτών» ΜΜΕ. Η πραγματικότητα έχει ως εξής:
- Στην Α/θμια τα οργανικά κενά προσεγγίζουν τα 6.500. Επιπλέον απαιτείται άμεση σύσταση (πριν τους διορισμούς) 1.000 νέων οργανικών θέσεων στα Νηπιαγωγεία για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
- Φυσικά οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες και αποτυπώνονται από τον αριθμό των 24.000 αναπληρωτών που προσλήφθηκαν φέτος.
Απαιτούμε καθαρές και ξεκάθαρες απαντήσεις. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να πάψει να παίζει με την αγωνία των συναδέλφων μας. Τους ξεκαθαρίζουμε πως θα κινηθούμε με βάση τις πάγιες θέσεις μας σε ό, τι αφορά το σύστημα διορισμών και την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες προσλήψεις συναδέλφων και ότι δε θα ανεχτούμε νέες αδικίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και συνολικά για το δημόσιο δωρεάν σχολείο!!!