Γιάννης Κανελλόπουλος στο Documento: Ζητάμε άνοιγμα των σχολείων αλλά με ασφαλείς όρους
Την ίδια ώρα το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. χαρακτηρίζει την επαναλειτουργία των σχολείων “πολιτικά ανεύθυνη, επιστημονικά αστήρικτη και στην ουσία της εγκληματική“.
Το τρις… εξαμαρτείν
“Μέχρι την τελευταία στιγμή κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις, μας έχει συνηθίσει άλλωστε η κυβέρνηση” σημειώνει στο Documento o Γιάννης Κανελλόπουλος, δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, και τονίζει ότι “ακόμη μια φορά το άνοιγμα των σχολείων συμπίπτει με παντελή έλλειψη μέτρων. Δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές”.
Ο Γ. Κανελλόπουλος επισημαίνει πως οι εκπαιδευτικοί σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται απέναντι στη δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά αντιδρούν στη πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας για τους ίδιους και για τα παιδιά.
“Από την αρχή επισημαίνουμε ότι θέλουμε το άνοιγμα των σχολείων και όχι μόνο για λόγους μαθησιακούς αλλά κυρίως για λόγους ψυχολογικούς. Το ζητάμε, αλλά άνοιγμα των σχολείων με κάποιους ασφαλείς όρους, με τους οποίους θα μπορούμε όσο είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε περαιτέρω εξάπλωση του ιού στους μαθητές, στα σπίτια τους αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε νέο κλείσιμο των σχολείων σε λίγο καιρό” λέει και προσθέτει πως “εδώ μιλάμε πια για το… τρις εξαμαρτείν. Εντάξει Μάρτιο, είπαμε ότι είναι η πρώτη φορά, εντάξει τον Σεπτέμβριο, είπαμε είναι η δεύτερη φορά, τώρα είναι η τρίτη φορά και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στα ίδια”
Μπαλάκι οι ευθύνες
Ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο ανακύπτει σχετίζεται με τις ώρες προσέλευσης των μαθητών, καθώς το υπουργείο αντί να εκδώσει εγκύκλιο στην οποία να αναγράφονται οι ώρες που θα αντιστοιχούν σε κάθε τάξη έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός μετακυλίει την ευθύνη στο σύλλογο διδασκόντων και τον διευθυντή του σχολείου και τους καλεί ν αποφασίσουν
Πετώντας με αυτό τον τρόπο, για άλλη μια φορά, το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς τους αφήνει ακάλυπτους, αφού νομικά την ευθύνη των παιδιών από τις 8:00 το πρωί μέχρι και τις 13:20 την έχει το σχολείο.
“Δεν έχει βγει εγκύκλιος για τις ώρες προσέλευσης, έχει εκδοθεί μια εγκύκλιος που αναφέρεται γενικά και αόριστα στο ότι θα πρέπει με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και του διευθυντή του σχολείου να ρυθμιστούν όλα αυτά. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που γίνει αυτό, αυτό είναι το πρόβλημα; Και με ποια αρμοδιότητα θα πει ο διευθυντής του σχολείου ότι μια τάξη θα σχολάει για παράδειγμα δέκα λεπτά νωρίτερα; Που είναι νομικά κατοχυρωμένος; Αν ένα παιδί έχει ένα ατύχημα στο δρόμο της επιστροφής, ποιος έχει την ευθύνη;” σημειώνει ο Γ. Κανελλόπουλος.
Περίσσια κοροϊδία και στα τεστ
Την ώρα που στα ιδιωτικά σχολεία όλοι οι δάσκαλοι κάνουν τεστ και μόνο αν βγει αυτό αρνητικό θα μπουν αύριο Δευτέρα στις τάξεις τους, το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς των δημοσίων σχολείων για την ύπαρξη πλατφόρμας στην οποία μπορούν να κάνουν αίτηση για να υποβληθούν σε rapid test.
Η αλήθεια είναι ότι όντως ισχύει, ωστόσο το πότε θα το κάνουν παραμένει άγνωστο. Πρακτικά σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ο δάσκαλος να κληθεί να κάνει το τεστ για παράδειγμα, δέκα μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων.
πηγη: Documento της Κυριακης 10/1/2021