Αρχική Αυτόνομο Δίκτυο Μνήμη τιμής και νέοι αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη!!!

Μνήμη τιμής και νέοι αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη!!!

311
0
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973
Μνήμη τιμής και νέοι αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη!!!
Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβρη του 1973, ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς αποτελεί, ιστορικά, ένα από τα καθοριστικά γεγονότα για την πτώση της Χούντας, τον Ιούλιο του 1974. Με κεντρικό σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» η φοιτητική νεολαία ύψωσε το ανάστημά της, για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Η τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική δράση και στον αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, 49 χρόνια μετά, αποτελεί αυτονόητη πράξη ευθύνης για το σήμερα. Η αντίσταση απέναντι στη Χούντα των συνταγματαρχών και ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.
Ειδικότερα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει γονατίσει κάθε ελληνικό νοικοκυριό, που οι μισθοί των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξανεμίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο. Σε μια περίοδο, που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τη μία, πριμοδοτεί και ενισχύει την αισχροκέρδεια ιδιωτών παρόχων ενέργειας και μεγάλων επιχειρήσεων, κι από την άλλη, ιδιωτικοποιεί τους νευραλγικούς τομείς του Κοινωνικού Κράτους (Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση), κατακρεουργεί με το ν. Χατζηδάκη τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (κατάργηση 8ωρου, ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, δικαίωμα στην απεργία κ.ά) και επιβάλλει αυταρχισμό και φίμωση στη νέα γενιά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
Σε μια κρίσιμη στιγμή, για την πολιτική ιστορία του τόπου, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ταυτίζεται, με τα φαινόμενα Πάτση που πλουτίζουν σε βάρος του λαού, με τις παράνομες υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και «κολλητών», σε μια περίοδο που έχει πληγεί βάναυσα η δημοκρατία από το επιτελικό παρα-κράτος και τις λίστες Πέτσα στα ΜΜΕ, τα μηνύματα και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου και των αγώνων του ελληνικού λαού για κοινωνική δικαιοσύνη και πραγματική δημοκρατία αποδεικνύονται απολύτως σύγχρονα και αναγκαία.
Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία να συμμετάσχουν καθολικά στις πορείες και σε όλες τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε κάθε γωνιά της χώρας, για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, για να σηματοδοτήσουμε τη συνέχιση των αγώνων μας για Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
ΖΉΤΩ η 17η Νοέμβρη
Αθάνατοι στη μνήμη και στους αγώνες μας οι νεκροί του Πολυτεχνείου Τιμή και δόξα σε όλους τους αγωνιστές θύματα της χούντας
Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών
Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.
ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ