Αρχική Αυτόνομο Δίκτυο Οι μάσκες έπεσαν – Πάνω από 2 εκ. ευρώ κόστισε η «πανάκριβη...

Οι μάσκες έπεσαν – Πάνω από 2 εκ. ευρώ κόστισε η «πανάκριβη δωρεά» της Cisco και επιπλέον η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων 1,5 εκ. χρηστών – Να παραιτηθεί η υπουργός μετά το φιάσκο-Απόδοση πολιτικών και διερεύνηση ποινικών ευθυνών της κυβέρνησης

1525
0
αυτο δικτυο

Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Οι μάσκες έπεσαν – Πάνω από 2 εκ. ευρώ κόστισε η «πανάκριβη δωρεά» της Cisco και επιπλέον η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων  1,5 εκ. χρηστών – Να παραιτηθεί η υπουργός μετά το φιάσκο-Απόδοση πολιτικών και διερεύνηση ποινικών ευθυνών της κυβέρνησης

  Το μυστικό που επτασφράγιστο κρατούσε η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, αναφορικά με τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία Cisco για τη χρήση της πλατφόρμας webex και την κάλυψη των αναγκών της τηλεκπαίδευσης, χτες αναγκάστηκε να το αποκαλύψει η ίδια καταθέτοντας τη σύμβαση στη βουλή, μετά από επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κόστος ανέρχεται στα 2.156.000 ευρώ και μάλιστα η εταιρεία τα εισέπραξε με απευθείας ανάθεση. Χρήματα, που ακόμα και μέρος αυτών,  θα μπορούσαν να διατεθούν, για να αναβαθμιστεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ώστε να υποστηρίξει τις ανάγκες των σχολείων και να αποτελέσει μόνιμη αναβάθμιση της υποδομής για τη δημόσια εκπαίδευση και τη χώρα. Με επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας η τηλεκπαίδευση – μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς – παραδόθηκε στη Cisco.

  Η υπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα επίσημα στη βουλή στις 12/11/20, ισχυριζόταν ψευδώς πως πρόκειται για δωρεά της Cisco και πως η σύμβαση είναι στο γραφείο της και στη διάθεση των κομμάτων για ενημέρωση!!!

Επίσης, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της σύμβασης, εκτός από το υπέρογκο κόστος-δωράκι χωρίς να προηγηθεί κανένας μειοδοτικός διαγωνισμός, η εταιρία έχει  πρόσβαση και δυνατότητα αξιοποίησης των προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίων μαθητών και εκπαιδευτικών και μάλιστα διατηρεί το δικαίωμα να τα επεξεργάζεται για επιχειρηματικούς σκοπούς και όχι για «στατιστικούς σκοπούς», όπως υποστήριζε μέχρι χτες η υπουργός. Γεγονός που αποτελεί από μόνο του ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό της απευθείας ανάθεσης. Η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία έχει πλέον τη δυνατότητα να προσποριστεί εκατοντάδες εκ. ευρώ, αξιοποιώντας το πλήθος των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει όλο αυτό το διάστημα ή ακόμα και να πουλήσει αυτά απευθείας σε διαφημιστικές εταιρίες.

Για  το κορυφαίο ζήτημα της προστασία των προσωπικών δεδομένων υπάρχουν ακόμη σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα και θέματα συμμόρφωσης, κάτι που αποδεικνύεται και με την Εκτίμηση Αντικτύπου που έχουν ζητήσει οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Ακόμη εκκρεμεί η απόφαση της ΑΠΔΠΧ σχετικά με την από 8/12/20 νέα Εκτίμηση Αντικτύπου που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας και που αποτελεί συμμόρφωση σε προηγούμενη που είχε εκδοθεί παράτυπα, ανυπόγραφη και χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου.

Οι μάσκες έπεσαν. Η Υπουργός Παιδείας που κουνάει το δάχτυλο σε 150.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στηρίζουν καθημερινά με δικά τους μέσα τη δημόσια εκπαίδευση, τους μαθητές και τις οικογένειές τους ψεύδεται εδώ και τόσους μήνες. Η κυβέρνηση των «αρίστων» δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της η υπουργός που έδωσε και δίνει μαθήματα αναξιοπιστίας, αυταρχισμού και διαπλοκής.

Η κ. Κεραμέως να παραιτηθεί άμεσα, κάνοντας το αυτονόητο, και η κυβέρνηση να αναλάβει συνολικά τις ευθύνες της και να δώσει τις απαντήσεις που υποχρεούται έναντι της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας ολόκληρης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ