Αρχική Ανακοινώσεις Ούτε κρίσεις διευθυντών σχολείων δεν μπορούν να υλοποιήσουν… οι «άριστοι» του ΥΠΑΙΘ...

Ούτε κρίσεις διευθυντών σχολείων δεν μπορούν να υλοποιήσουν… οι «άριστοι» του ΥΠΑΙΘ Με τροπολογία επιχειρούν διαδικασίες fast track για την επιλογή διευθυντών

799
0
αυτο δικτυο

 Η θητεία των διευθυντών/τριών σχολικών μονάδων έχει λήξει, από τον Αύγουστο του 2021, και με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ έχει καθυστερήσει η διαδικασία των κρίσεων. Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας χρειάστηκε 9 ολόκληρους μήνες για την επιλογή των νέων Διευθυντών/τριών Εκπαίδευσης. Εξάλλου, η παρατεταμένη χρονοκαθυστέρηση των τελικών αποτελεσμάτων είναι απόρροια των πιέσεων για την εκλογή των «αρεστών» της κυβέρνησης. Η «αριστεία» και η «αξιοπιστία» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ δε σταματά εδώ.

Η κα. Κεραμέως με αιφνιδιαστική τροπολογία στο τελευταίο και άσχετο, με τα θέματα της εκπαίδευσης, νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις διακοπές του καλοκαιριού, προβλέπει: 

  • Νέα σύνθεση του ΠΥΣΠΕ Επιλογής που απαρτίζεται από 1. τον Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης, 2. Συντονιστή/ντρια, 3. Τρεις (3) εκπαιδευτικούς στελέχη εκπαίδευσης. Ασφαλώς και δεν προβλέπεται συμμετοχή αιρετών στο Συμβούλιο Επιλογής με τους οποίους θεωρεί η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ πως έχει «καθαρίσει» μετά τον ορισμό των δοτών αιρετών.
  • Αλλάζει η σειρά επιλογής και οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων θα προηγηθούν από την επιλογή των Συμβούλων Εκπαίδευσης και βέβαια των Περιφερειακών Διευθυντών/ντριών Εκπαίδευσης.

Ασφαλώς και έπρεπε να έχει ήδη πραγματοποιηθεί η επιλογή των Διευθυντών/ντριών των σχολικών μονάδων. Η ευθύνη της καθυστέρησης βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ που δεν κατάφερε ποτέ να υλοποιήσει τις δικές της εξαγγελίες και τον προγραμματισμό που η ίδια είχε θέσει. Σε καμία περίπτωση όμως, και με αφορμή το γεγονός της καθυστέρησης που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ, δε θα δεχτούμε διαδικασίες fast track με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως:

  • Τον ορισμό των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με νέα σύνθεση και με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία και τα αποτελέσματα των νέων Διευθυντών/ντριών.
  • Τη συνέχιση της περιστολής των δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών έκφρασης του κλάδου έτσι όπως αποτυπωνόταν με τη συμμετοχή των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει και τη Δημόσια Εκπαίδευση ως αξιοποιήσιμο κομματικό λάφυρο, θυμίζοντας άλλες εποχές του κομματικού κρατισμού. Ο χώρος της εκπαίδευσης από κατεξοχήν πεδίο δημοκρατικής λειτουργίας και άμεσης συμμετοχής εκπροσώπων του Κλάδου μετατρέπεται, με πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, σε χώρο που ορίζονται όργανα διοίκησης με αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία και διαδικασίες που δε συνάδουν με σοβαρό σύγχρονο κράτος.

Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε., έχοντας σταθερό προσανατολισμό τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των θεσμικών διαδικασιών για την επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης σε όλο τη φάσμα της διοικητικής πυραμίδας, αγωνιζόμαστε για την:

  • επαναφορά των δημοκρατικά εκλεγμένων αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και Συμβούλια Επιλογής
  • επαναφορά του Συλλόγου Διδασκόντων ως του βασικού, συλλογικού και ανώτερου διοικητικού οργάνου του Σχολείου
  • θεσμική θωράκιση του νομικού πλαισίου στην επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης με στόχο τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει θέση στις παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές θεσμικές διαδικασίες, όπως αυτές της επιλογής Διευθυντών/τριών σχολικών μονάδων.

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

 ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ