Αρχική Αυτόνομο Δίκτυο Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

302
0
https://aytonomo-diktyo.gr/wp-content/uploads/2023/05/logotypo-diktyoy.jpg

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Χαιρετίζουμε τις/τους χιλιάδες συναδέλφισσες/ους που, παρά τις απειλές και τον εκβιασμό της Κυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ, δίνουν σθεναρά τη μάχη ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών (μέσω της αντίστασης στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής «αξιολόγησης» των νόμων 4692/20 και 4823/21) ακολουθώντας τις αποφάσεις της ΔΟΕ. Ένας αγώνας που από τα πρώτα βήματά του έδειξε ότι θα έχει μεγάλο χρονικό βάθος, θα αντιμετωπίσει σταυροδρόμια και πολυεπίπεδα στάδια. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει την ευθύνη να κρατήσει ζωντανή τη μάχη και να οδηγήσει τον κλάδο σε νίκη απέναντι στις κυβερνητικές επιδιώξεις.

Σε μεγάλο βαθμό, με καθοριστική την ψήφο του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών, οριοθετήθηκε το πλαίσιο του αγώνα τόσο με την αξιοποίηση όλων των όπλων που έχει το συνδικαλιστικό κίνημα στη φαρέτρα του (απεργίες, στάσεις εργασίας, απεργία-αποχή, συλλαλητήρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, συσκέψεις με φορείς και κόμματα της βουλής, επιστολές σε γονείς) όσο και με επένδυση στην επιστημονική αποδόμηση της επιχειρούμενης εφαρμογής αυτής της «αξιολόγησης». Γνωρίζοντας τα διαφορετικά επίπεδα εμπλοκής σε φυσικά πρόσωπα και την ανθρωπογεωγραφία των περιοχών της χώρας (αξιολογητές και αξιολογούμενοι), τα στάδια της αξιολόγησης, την πολιτική συγκυρία καθώς και τη δικαστική πραγματικότητα διαμορφώθηκε ένας οδικός χάρτης μάχης (με αλλαγές στον τρόπο δράσης π.χ. αρχικά αξιοποιήθηκε η απεργία-αποχή και αργότερα τα ενιαία κείμενα στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και στο Α1 και Α2 η απεργία-αποχή και οι στάσεις εργασίας) που κράτησαν ζωντανή τη μάχη. Σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι για τη στάση μας ειδικά στο πρώτο επίπεδο με τα ενιαία κείμενα, τα οποία αποτέλεσαν τον κύριο μοχλό συνέχισης του αγώνα και αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, κόντρα σε λαϊκίστικες κι ανεύθυνες φωνές που εάν τις είχαμε ακούσει τότε σήμερα θα είχαμε «κάψει» το όπλο της απεργίας-αποχής και δε θα συζητούσαμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα.

Παρ’ όλες τις διακυμάνσεις πέρασαν 4 χρόνια αντίστασης αξιοποιώντας τα ίδια «εργαλεία», όμως το τελευταίο δίμηνο έχει ενταθεί η επιθετικότητα, από την πλευρά της κυβέρνησης, με αλλεπάλληλες προσφυγές στη δικαιοσύνη για να κριθούν παράνομες οι (επανα)προκηρύξεις της απεργίας-αποχής τόσο της ΔΟΕ όσο και της ΑΔΕΔΥ. Παρ’ ότι η αξιοποίηση της απεργίας-αποχής κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική στις προηγούμενες διαδικασίες, σήμερα φτάσαμε σε μια απαράδεκτη, πολιτικά, αδιανόητη για τα νομικά πεπραγμένα απόφαση του δικαστηρίου, απέναντι στη ΔΟΕ, που θέτει συγκεκριμένα εμπόδια και ναρκοθετεί με σοβαρό τρόπο τη συνέχιση της αξιοποίησης της απεργίας-αποχής από κάθε συνδικαλιστικό επίπεδο, όπως μας τόνισε η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ.

Ο αγώνας, επομένως, ενάντια στην ατομική αξιολόγηση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής και η κάθε παράταξη κλήθηκε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να βρεθεί μια ασφαλής και βιώσιμη λύση για τη συνέχιση του αγώνα. Έτσι, λοιπόν, στις 16/3 πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ της ΔΟΕ, με τη συμμετοχή της νομικής συμβούλου, ώστε να καθοριστεί η στάση του Κλάδου, μετά τα δεδομένα που δημιούργησε η, απαράδεκτη, απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών. Η ανάλυση της δικαστικής απόφασης, όπως παρουσιάστηκε νομικά, έχει ως εξής:

  1. Η απεργία – αποχή κηρύσσεται παράνομη και  καταχρηστική.
  2. Δεν επιτρέπεται η επαναπροκήρυξή της με τα ίδια ή με παρόμοια αιτήματα.
  3. Απαγορεύει την επαναπροκήρυξή της και αφορά ΣΕΠΕ – ΔΟΕ – ΑΔΕΔΥ.
  4. Εφόσον συνεχιστεί ή επαναπροκηρυχθεί τότε για κάθε ημέρα που δεν ακολουθείται η απόφαση υπάρχει απειλή για πρόστιμο 6.000 ευρώ.
  5. Η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή, επομένως και μια ενδεχόμενη έφεση δε θα σταματούσε την άμεση εφαρμογή της απόφασης.
  6. Για πρώτη φορά η απόφαση αυτή δέχεται ως δεδικασμένο τη δικαστική απόφαση της ΑΔΕΔΥ, επομένως κάνει έναν συσχετισμό μεταξύ της συνδικαλιστικής πυραμίδας  (η ΔΟΕ αποτελεί μέλος της ΑΔΕΔΥ επομένως και τα πρωτοβάθμιας αποτελούν μέλη της ΔΟΕ και ταυτόχρονα της ΑΔΕΔΥ), κατά συνέπεια η δικαστική αυτή απόφαση διαπερνά κάθετα όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος.
  7. Ανοίγεται ο δρόμος για αξιοποίηση των νομοθετικών διατάξεων περί ειδικού πειθαρχικού (άρθρο 56 του ν.4823/21, όπως έγινε στην περίπτωση των 114 Διευθυντριών/ντών με την απεργία-αποχή που προκήρυξαν πρωτοβάθμια σωματεία απέναντι στην απόφαση της ΔΟΕ για ενιαία κείμενα), από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ, ως αποτέλεσμα η χρησιμοποίησή της καθίσταται πλέον επισφαλής εφόσον δεν εφαρμοστεί από το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου ή της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλάδου.

Είναι πλέον σαφές πως, με τα νέα αυτά δεδομένα, ήταν επιβεβλημένη η νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ μιας και η απόφαση που είχε λάβει στην τελευταία του συνεδρίαση το ΔΣ, την επομένη της εκδίκασης (χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια την απόφαση), ήταν να προχωρήσουμε σε εκ νέου επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής για 3η συνεχόμενη φορά. Η πρόθεσή μας για συνέχιση του αγώνα, με κάθε τρόπο και μέσο, έχει καταγραφεί σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο και σε κάθε δημόσια τοποθέτηση τόσο των εκπροσώπων μας στο ΔΣ της ΔΟΕ όσο και μελών μας σε όλους τους ΣΕΠΕ της χώρας.

Τα δεδομένα της πολιτικής συγκυρίας, του δικαστικού τοπίου και των αποφάσεων καθώς και της πολιτικοσυνδικαλιστικής μας αντίληψης για το πως πρέπει να δίνονται οι αγώνες αποτελούν οδηγό για τη χάραξη της στάσης μας και της οποιαδήποτε στρατηγικής της ΔΟΕ. Η θέση  της παράταξής μας είναι πως το συνδικαλιστικό κίνημα λειτουργεί στην κατεύθυνση της ανατροπής νόμων, τους οποίους αντιμάχεται με όλα τα πρόσφορα μέσα που διαθέτει και θωρακίζουν τους συναδέλφους μας, όμως στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες αυτό παίρνει σάρκα και οστά μόνο μέσα από την πολιτική αλλαγή. Επομένως βασικός όρος και συνθήκη της συνδικαλιστικής μάχης, στη δική μας πολιτικοσυνδικαλιστική αντίληψη, είναι και η δημιουργία συνθηκών για πολιτική αλλαγή με όρους κινήματος. Διαχωρίζουμε, επομένως, σε όλους τους τόνους, τη θέση μας τόσο από τις πολιτικοσυνδικαλιστικές δυνάμεις που θεωρούν τη μάχη χαμένη (το έχουν δείξει με τη στάση των στελεχών τους πανελλαδικά, με την ψήφο και την πορεία τους) όσο όμως και από τις δυνάμεις που θεωρούν πως μπορούμε να κινούμαστε στον αστερισμό της πολιτικής ανυπακοής (μη εφαρμογή του νόμου με νομική κάλυψη και δίχως να λογαριάζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η στάση) διακινδυνεύοντας το κύρος του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και την επαγγελματική ακεραιότητα των συναδελφισσών/ων μας. Στη δική μας συνδικαλιστική αντίληψη «Ιφιγένειες» δεν επιτρέπουμε να έχουμε στις μάχες μας, μόνο οικονομικό κόστος δικαιούμαστε να ζητάμε (μέσα από τη συμμετοχή μας στις απεργιακές μας αποφάσεις) και μας αφορά όλες και όλους. Όσοι επενδύουν στο να υπάρξουν «Ιφιγένειες» στον κλάδο για να δημιουργήσουν πολιτικά γεγονότα ή για να παίξουν το μικροπαραταξιακό τους παιχνίδι στις πλάτες των συναδελφισσών/ων μας διασπούν την ενότητα και είναι επικίνδυνοι για τον κλάδο, το συνδικαλιστικό κίνημα, τους εκπαιδευτικούς και την ίδια τη δημοκρατία.

Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. για άλλη μια φορά, με αίσθημα ευθύνης και με σοβαρή πολιτικοσυνδικαλιστική ανάλυση τοποθετηθήκαμε σε 3 άξονες, στο ΔΣ της ΔΟΕ:

Α) Ασκήσαμε πολιτική κριτική στην κυβέρνηση και τονίσαμε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής για την ανατροπή του νόμου υπό το βάρος, προφανώς, του κινήματος,

Β) ζητήσαμε και στηρίξαμε τη συνέχιση, με δυναμικό τρόπο, του αγώνα για τη μη εφαρμογή της κατηγοριοποίησης των σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω της «αξιολόγησης» και

Γ) λάβαμε υπόψη τη διασφάλιση και θεσμική θωράκιση των συναδελφισσών/ων από πειθαρχικές ποινές και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης απέναντί τους και προς ολόκληρο το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συγκεκριμένα προτείναμε τα εξής:

1)     Συνέχιση του αγώνα με τις στάσεις εργασίας που καλύπτουν τις παρακολουθήσεις όσο και τμήματα του εξωδιδακτικού έργου κι αφορούν τόσο τους αξιολογούμενους όσο και τους αξιολογητές. Με την αξιοποίηση των στάσεων εργασίας, όποτε χρειαστεί και με ευθύνη της ΔΟΕ ως προς τη συνεχή τους προκήρυξη, η επιχειρούμενη αξιολόγηση μένει στα χαρτιά και δεν μπορεί να προχωρήσει.

2)     Πραγματοποίηση έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων από 19-29 Μαρτίου και Ολομέλεια προέδρων (1 Απριλίου) με εισήγηση για 48ωρη απεργία στις 16-17 Απριλίου. Στο πλαίσιο των Γενικών Συνελεύσεων καταθέσαμε την πρόταση για δυνητική επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής από τη ΔΟΕ παρουσιάζοντας όμως όλα τα νομικά δεδομένα στις/τους συναδέλφισσες/ους.  Εφόσον ο κλάδος, σε επίπεδο βάσης και με καταστατικό τρόπο, λάβει απόφαση για συνέχιση, παρά την όποια επισφάλεια και το οικονομικό κόστος για τη ΔΟΕ των 6.000 ευρώ ημερησίως, τότε και μόνο τότε νομιμοποιούμαστε να ψηφίσουμε θετικά για επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής στο ΔΣ της ΔΟΕ. Σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος σημαίνει πως θεωρεί τις στάσεις εργασίας ως το όπλο με το οποίο συνεχίζουμε, μέχρι να βρεθεί ένα μοντέλο που θα μπορέσει να μας πάει πιο μακριά και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε εκκινήσει να εργαζόμαστε ως παράταξη.

3)     Μεγάλη πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 28 Μαρτίου, στο ΥΠΑΙΘΑ, με κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας.

4)     Πολιτικοποίηση των ζητημάτων της εκπαίδευσης με συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της βουλής.

5)     Δημιουργία σποτ της ΔΟΕ για τον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘΑ απέναντι στους εκπαιδευτικούς και συνολικά στη δημόσια εκπαίδευση.

6)     Σκληρή ανακοίνωση απέναντι στο ΥΠΑΙΘΑ από τη ΔΟΕ καθώς και ενημέρωση για όλες τις αποφάσεις και εκκίνησης των διαδικασιών ΓΣ και όλων των αποφάσεων.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης απέναντι στον κλάδο θεωρούμε πως δεν είναι η ώρα για συνθήματα και για μεγαλοστομίες χωρίς αντίκρισμα. Είναι η στιγμή να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και σχολείων. Είναι η ώρα να κινηθούμε υπεύθυνα, με μαζικότητα και ενότητα να προχωρήσουμε αποφασιστικά στον αγώνα για το σχολείο που ο κλάδος ονειρεύεται και επιδιώκει. Είναι η ώρα να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον όχι με λόγια αλλά αξιοποιώντας κάθε όπλο που διαθέτουμε για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Σας καλούμε να συμμετέχουμε όλες και όλοι μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις τις επόμενες ημέρες για να λάβουμε τις αποφάσεις μας για τη συνέχεια του αγώνα. Έχουμε πετύχει πολλά, κι έχουμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη.

Συνεχίζουμε με σταθερότητα, σχέδιο, υπευθυνότητα, όραμα και μαχητικότητα για να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

 Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ