Αρχική Απόψεις/Παρεμβάσεις Συνεχίζουμε τον αγώνα με τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ ενάντια...

Συνεχίζουμε τον αγώνα με τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ ενάντια στην αξιολόγηση του ΥΠΑΙΘ

707
0

Συνεχίζουμε τον αγώνα με τα ενιαία κείμενα  της ΔΟΕ
ενάντια στην αξιολόγηση του ΥΠΑΙΘ

Το Υπουργείο Παιδείας επιστρατεύει και σε αυτή τη φάση απειλές, εκφοβισμούς  και όλα τα «όπλα» ενάντια  στους εκπαιδευτικούς και τη δημόσια εκπαίδευση προκειμένου να αποτρέψει τη συνέχιση του αγώνα των εκπαιδευτικών με τη  χρησιμοποίηση των ενιαίων κειμένων που αποφάσισε και εισηγείται το Δ.Σ. της ΔΟΕ στους συλλόγους διδασκόντων.

Ταυτόχρονα, ενώ μέσα στη  σχολική χρονιά  αντί να καλύψουν τα εκπαιδευτικά κενά με προσλήψεις η πολιτική τους εστιάζεται στο πώς θα ελαττώσουν τμήματα, πώς θα υποβαθμίσουν σχολεία, πώς θα αυξήσουν τους μαθητές/τριες ανά τμήμα. Η κ. Κεραμέως δηλώνει ότι για τα εκπαιδευτικά κενά ευθύνονται οι άδειες κύησης και ο  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου μιλάει- άκουσον άκουσον-  για «χειραγώγηση» των εκπαιδευτικών από τη ΔΟΕ!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, στο Υπουργείο Παιδείας και στην κυβέρνηση  δεν τους αρέσει η συλλογική αντίδραση ενάντια στα σχέδιά τους, δεν τους αρέσει και το περιεχόμενο των κειμένων που προτείνει η ΔΟΕ, γιατί τα κείμενα λένε τα πράγματα με το όνομά τους:

  • γιατί λένε τι έκανε στην πανδημία το Υπουργείο Παιδείας, για την αύξηση αντί για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα που προχώρησε με νόμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Ν.Δ.,
  • γιατί θίγουν τη μη στήριξη με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και  τη μείωση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση.
  • γιατί διεκδικούν επιτακτικά ενισχυτική διδασκαλία, μαζική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με την επαναφορά της δωρεάν μετεκπαίδευσης και όχι μέσω απογευματινών φαστ-τρακ προγραμμάτων και  μετεκπαίδευσης με δίδακτρα.
  • γιατί τα κείμενα επισημαίνουν την ανάγκη μαζικών μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση.

Δεν τους αρέσουν τα ενιαία κείμενα κυρίως όμως γιατί αποτελούν τη συλλογική αντίσταση απέναντι στην αξιολόγηση της κ. Κεραμέως, στην αλλαγή-αλλοίωση του ίδιου του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της δημοκρατίας ως χαρακτηριστικό λειτουργίας των σχολείων.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν και ενώ έχουν σύρει τους εκπαιδευτικούς και τον αγώνα τους στα δικαστήρια με αποφάσεις φαστ-τρακ ως παράνομο με τον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, έχουν την απαίτηση οι εκπαιδευτικοί στο πόλεμο που δέχονται, οι ίδιοι και το δημόσιο σχολείο, να απαντήσουν με …λουλούδια!

Δεν θέλουν να αντιληφθούν και το απλό, ότι με τους εκπαιδευτικούς απέναντι, καμιά αλλαγή και πουθενά στον κόσμο δεν «ευδοκίμησε». Οι νεοφιλελεύθερες αγοραίες εμμονές τους στην εκπαίδευση τους κάνουν να μη παίρνουν υπόψη τι έχει συντελεστεί σε χώρες όπου εφαρμόστηκαν παρόμοιες πολιτικές για την «αξιολόγηση». Να μην «διαβάζουν»  τι είπαν Υπουργοί άλλων κρατών για την αποτελεσματικότητα τέτοιων επιλογών. Δεν διάβασαν π.χ. τι έχει δηλώσει η Νταϊάν Ράβιτς, η διακεκριμένη Αμερικανίδα καθηγήτρια με ειδίκευση στην εκπαιδευτική πολιτική, μετά την εμπειρία της ως υφυπουργός Παιδείας επί Τζορτζ Μπους:  «Σήμερα δεν πιστεύω πως η αξιολόγηση ή η επιλογή σχολείου μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως είχαμε ελπίσει. … Με άλλα λόγια, η αξιολόγηση μετατράπηκε σε εφιάλτη για τα … σχολεία…. Η τρέχουσα έμφαση στην αξιολόγηση έχει δημιουργήσει στα σχολεία μια τιμωρητική ατμόσφαιρα. … Η εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθούμε αναστατώνει τις κοινότητες, κατεδαφίζει σχολεία, εξαπατά τους μαθητές..».

To Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών Π.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του Υπουργείου Παιδείας συλλογικά και σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε με τα κείμενα που εισηγείται η ΔΟΕ για την «αποτίμηση και τον προγραμματισμό».

Υπογραμμίζουμε πως σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο της ΔΟΕ και τις γνωμοδοτήσεις της νομικής  Συμβούλου κ. Τσίπρα οι εκφοβισμοί και οι αιτιάσεις που επιχειρεί το  Υπουργείο Παιδείας με ανακοινώσεις εναντίον των «κοινών κειμένων» καταρρίπτονται πλήρως.

Η επιλογή των «ενιαίων κειμένων» είναι δικαίωμα του κάθε συλλόγου διδασκόντων και μπορεί να αποφασίσει  δημοκρατικά (σε περίπτωση που δεν υπάρχει ομοφωνία) για την ανάρτησή τους. Για το αντίστοιχο θέμα η ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρει  ότι οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να συνεδριάζουν ελεύθερα  και αυτό το δικαίωμα κανείς δεν μπορεί να το στερήσει ή να τους υποκαταστήσει.

Μεταξύ διάφορων απίστευτων  που είπε το Υπουργείο Παιδείας μέσω του Γενικού Γραμματέα του κ. Κόπτση ήταν ότι «η κλίμακα αποτίμησης (εξαιρετική – μη επαρκής) είναι ποιοτική» και ότι δεν κατηγοριοποιούνται τα σχολεία! Μόνο που η κλίμακες και κλίμακες είναι και μάλιστα αριθμητικές από 1-4  και επιπλέον «ξεχνάει» τον νόμο και την Υ.Α. (αρ. 6603/ΓΔ4 (Φεκ 20 Ιανουαρίου 2021 τεύχος δεύτερο, αρ. φύλλου 140)  στην οποία υπάρχει  η εξής διατύπωση: «τεκμηριωμένη αποτίμηση  των λειτουργιών του σχολείου ανά θεματικό άξονα (σε δεκαβάθμια κλίμακα)». Δηλαδή το σχολείο αυτοαξιολογείται στους προδιαγεγραμμένους άξονες από το 1 ως το 4 και οι εξωτερικοί αξιολογητές το αξιολογούν από το 1 ως το 10!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες συμπαρατασσόμαστε με τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΟΕ ενάντια στις επιδιώξεις  του Υπουργείου Παιδείας, συμπαρατασσόμαστε με την πρόταση της ΔΟΕ  που  καλεί «τους συλλόγους διδασκόντων να προγραμματίσουν τις ενέργειές τους χωρίς να υποκύπτουν σε πιέσεις και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δημόσιο σχολείο να χρησιμοποιήσουν τα ενιαία κείμενα που αποτελούν απόφαση και επιστημονική συνδρομή του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ