Αρχική Αυτόνομο Δίκτυο ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ...

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

881
0
Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε η κορυφαία στιγμή για τον νεότερο Ελληνισμό, αλλά και ένα παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικό γεγονός του 19ου αιώνα. Κανένας δεν περίμενε ότι στην Ελλάδα θα ξεσπούσε η μόνη εθνικοαπελευθερωτική, μαζική, λαϊκή ευρωπαϊκή επανάσταση της εποχής της, η οποία στο τέλος θα νικούσε. Κι όμως, αυτό συνέβη. Διότι η Ιστορία δείχνει ότι η καθεστηκυία τάξη δεν είναι αιώνια, κι ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται.

Διακόσια χρόνια μετά, τιμούμε την εξέγερση ενός καταδυναστευμένου λαού εναντίον της τυραννίας και της σκλαβιάς, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Τιμούμε μια επανάσταση λαϊκή, δημοκρατική, εμπνευσμένη από τη Γαλλική Επανάσταση και τα κηρύγματα του Διαφωτισμού που ανέτρεψε τους σχεδιασμούς και τις βεβαιότητες των ευρωπαϊκών απολυταρχιών και της Ιεράς Συμμαχίας. Θυμόμαστε ότι στους σκοτεινούς εκείνους καιρούς, ο αγώνας των Ελλήνων υπήρξε σύμβολο ελπίδας και αφύπνισης για τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους, για όσους αγωνίζονταν για Ελευθερία, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

Οφείλουμε επίσης να θυμόμαστε, ότι η Ελληνική Επανάσταση, παιδί του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, είχε ως πρόταγμα την ελευθερία, την ισονομία, την ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία. Και, ταυτόχρονα, ότι δεν ήταν ένα γεγονός τοπικής σημασίας, αλλά διέθετε ένα πανευρωπαϊκό και οικουμενικό μήνυμα, τόσο σημαντικό, που οδήγησε τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής, όχι μόνο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να έρθουν στην Ελλάδα να αγωνιστούν και να θυσιαστούν για χάρη των ιδανικών που εξέφραζε.

Ο νικηφόρος αγώνας των Ελλήνων εναντίον της πανίσχυρης Οθωμανικής αυτοκρατορίας δείχνει ότι στην Ιστορία δεν υπάρχουν μονόδρομοι, κι ότι, αργά ή γρήγορα, η Ελευθερία και το Δίκιο επικρατούν, όσο υπέρτερος κι αν φαντάζει ο αντίπαλος.

Σήμερα, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, οφείλουμε όλες και όλοι να αγωνιζόμαστε για τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη.

Πρέβεζα, 23/3/2021

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ