ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ
«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ»
Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών τιμά τους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος, τους αγώνες του εργατικού κινήματος για την προάσπιση της θέσης της γυναίκας στην εργασία με μέτρα τέτοια που να εξασφαλίζεται η ισοτιμία και ταυτόχρονα συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών που σε πολλές περιπτώσεις στις μέρες μας, στον 21ο αιώνα, είτε καταπατώνται είτε δεν είναι κατοχυρωμένα.
- Από την Υπατία της άρνησης στην υποταγή για έναν δρόμο της χειραφέτησης και των επιστημών για τις γυναίκες,
- Από την Ολυμπία ντε Γκουζ που συνέταξε το 1791 τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων της γυναίκας ως πολίτη,
- τον Μάρτη του 1857 και τον αγώνα των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία στη Νέα Υόρκη
- τον προσωπικό αγώνα της Έλεν Κέλερ που έγινε σημείο αναφοράς της ανθρώπινης και γυναικείας βούλησης για ζωή και προσφορά,
- τις Ελληνίδες Ευφροσύνη Σαμαρτζή, Καλλιρρόη Παρέν, πρωτεργάτριες του φεμινιστικού κινήματος στον ελλαδικό χώρο,
- τη μεγάλη αγωνίστρια και φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι, τη Ρόζα Λούξεμπουρκ, τη Μαρία Μοντεσσόρι, τη Ρόζα Ιμβριώτη,
- τις αγωνίστριες της αντίστασης ενάντια στο φασισμό με θυσία της ίδιας της ζωής τους, την Ηρώ Κωνσταντοπούλου, τη Διαμάντω Κουμπάκη, τη Μαρία Δημάδη, τη Λέλα Καραγιάννη, την Ηλέκτρα Αποστόλου, την Παναγιώτα Σταθοπούλου, τη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, μέχρι την κάθε γυναίκα που καθημερινά έδινε και δίνει τον εαυτό της για ένα καλύτερο κόσμο, με δικαιοσύνη και ισότητα, έτσι που οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται χωρίς καμιά διάκριση, έχουν κυλήσει αιώνες αγώνων, χρόνια και ημέρες προσφοράς και θυσιών.
Οι αγώνες αυτοί αποτελούν παρακαταθήκη του κινήματος και σηματοδοτούν την ευθύνη μας για τη συνολική δικαίωσή τους, που δυστυχώς παραμένει ακόμα ζητούμενο.
Τιμούμε όλες αυτές τις αγωνίστριες γυναίκες όχι με μια επετειακή διάθεση, αλλά για να αναδειχθεί και ό,τι συμβαίνει σήμερα. Η έμφυλη βία, οι ξυλοδαρμοί, οι γυναικοκτονίες (δολοφονία της φοιτήτριας Τοπαλούδη), οι βιασμοί, οι σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις, που ως χιονοστιβάδα αποκαλύπτονται η μια πίσω από την άλλη από δημόσια και μη πρόσωπα, «πρόσωπα» που κάνουν χρήση της θέσης τους – θέση εξουσιαστή και εκμεταλλευτή- φανερώνουν και αναδεικνύουν τη βαρβαρότητα ενός «συστήματος» που νοσεί βαριά.
Η καταδίκη όλων αυτών των ενεργειών δεν αρκεί. Η διαρκής επαγρύπνηση ώστε αυτές να εξαλειφθούν αποτελεί ευθύνη όλων μας. Θα κάνουμε λάθος αν εκλάβουμε τις ενέργειες αυτές ως «προσωπικές» περιπτώσεις κάποιων. Το όλο σύστημα, από την οικονομία, τα δικαιώματα, τις ιεραρχήσεις χρειάζεται να υποστεί θεμελιακές αλλαγές προς όφελος ενός κόσμου χειραφετημένου και όχι εξαρτώμενου, με την εκμετάλλευση να γίνεται εργαλείο «ανταγωνιστικότητας» και «ανάπτυξης».
Για το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών, ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών αποτελεί οργανικό συστατικό της ίδιας του της ύπαρξης, ως συλλογικότητα, και τον υπηρετεί με όλες του τις δυνάμεις, με τις συναδέλφισσες μπροστά στη μάχη για την απελευθέρωση της γυναίκας της μισθωτής εργασίας και στη διεκδίκηση για:
- Εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτριών/ών ίδια με των μονίμων. Εξίσωση των αδειών διευκόλυνσης μητρότητας για όλες τις γυναίκες. Άδεια επαπειλούμενης κύησης, 5μηνη άδεια κύησης και λοχείας, 9μηνη άδεια ανατροφής με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας. Άδειες ασθένειας τέκνου για όλους τους αναπληρωτές/τριες χωρίς καμία περικοπή των αποδοχών τους.
- Μαζικούς διορισμούς Μόνιμων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση έτσι ώστε ο θεσμός του «αναπληρωτή» να υπάρχει μόνο για αναπλήρωση έκτακτων αναγκών και όχι για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.
- Ένα κράτος πρόνοιας, ισότητας, δικαιοσύνης για όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, λόγω εθνότητας/εθνικότητας, κοινωνικής τάξης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, χρώματος, θρησκείας.
- Μισθούς αξιοπρέπειας, εργασιακά δικαιώματα αναβαθμισμένα και πολιτικές ένταξης γυναικών που βρίσκονται κοινωνικά αποκλεισμένες.
- Πρόσβαση στα σύγχρονα επαγγέλματα με εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης γυναικών ώστε να μπορούν να εργαστούν στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
- Έναν κόσμο ειρηνικό, αλληλέγγυο, έναν κόσμο που δεν θα διαιωνίζει τη βία της ανεργίας, δίχως πολέμους, προσφυγιά και δυστυχία, δίχως πείνα, έναν κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.
Τιμούμε την 8η Μάρτη ως υπενθύμιση και εγρήγορση για όλες τις ημέρες του χρόνου, ως ημέρες της Γυναίκας και των δικαιωμάτων της
Όλες κι όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση τη Δευτέρα 8 Μάρτη και ώρα 13:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.